NASA istraživala ledeni talas u Evropi

Neobičnu oštru zimu u Evropi, koju smo u Srbiji dobro osetili na vlastitim kostima, ovih dana su istraživali i stručnjaci Američke svemirske agencije, piše danas Blic.

Prema saopštenju NASA, reč je o klimatskoj šemi poznatoj kao “ruska zima”, u kojoj se jako polje anticiklona iz Sibira zadržava iznad severa Rusije i u ostatku Evrope izaziva mrazeve i sneg.

Džim Endrjuz, meteorolog sa sajta AccuWeather.com, analizirao je oštru zimu na Balkanu i naveo da je ledeni talas u Beogradu najgori u poslednjih nekoliko decenija.

– Gledao sam 20 godina unatrag i našao sam nekoliko značajnih hladnih perioda, ali nijedan nije bio oštar kao ovaj – kaže Endrjuz.

Endrjuz je naveo primer 13. januara 2003. godine, kada je temperatura u Beogradu pala na minus 24 stepena Celzijusa, a dva dana kasnije se vratila na plus 8 stepeni. A od 29. januara do 13. februara ove godine, dnevna temperatura je bila za 6 stepeni niža od prosečne u ovo doba godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.046 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>