Род малина ове године мањи до 50 одсто

Председник Удружења произвођача малина Добривоје Радовић рекао је да је род малина ове године у Србији мањи до 50 одсто, а да откупљивачи нуде само за 10-15 динара већу аконтну цену него прошле године, од 190 до 200 динара за килограм.

Он је за Н1 рекао да се малина у малопродаји и на пијацама продаје по ценама изнад 500 динара, па да продавци и препродавци енормно зарађују на рачун произвођача.

“Није нормално да препродавци подигну велепродајне цене за 150 одсто и да зараде 300 динара по килограму само зато што су малине купили од произвођача и упаковали у пластичне посуде”, рекао је Радовић.

Он је рекао да откупљивачи приликом преузимања тог воћа обрачунају аконтну цену, а новац и ако касније има доплате исплаћују током целе године, а поједини су пре месец дана завршили исплату малине продате прошле године.

“Малине би у откупу на велико требало да коштају бар 230-240 динара по килограму и да род није преполовљен невременом и поплавама у централној Србији, у Ариљу и Ивањици где је центар производње малина”, рекао је Радовић.

Додао је да су произвођачи којима су малине уништене невременом у губитку и да цена буде и 240 динара која би, како оцењују, била “реална”.

“Хладњаче ће ове године остати полупразне. Откупљивачи, власници хладњача су увек тврдили да цену малина одређују понуда и тражња и сада је прилика да понуде тако формирану цену”, рекао је Радовић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>