На данашњи дан рођен Никола Тесла

Физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац „новог техничког поретка“, чијим је изумима постављен темељ и правац научно-техничког развоја људског рода у XX веку, родио се на данашњи дан, 10. јула 1856. године.

Тесла је рођен у Смиљану у Лици, у некадашњој Војној крајини Аустроугарског царства. Његов отац Милутин био је православни свештеник, а мајка се звала Георгина.

Тесла је био српско – амерички проналазач, инжењер електротехнике и машинства и футуриста, најпознатији по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио – сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Преминуо је у својој 87. години, сиромашан и заборављен од свих.

Теска је једини Србин по коме је названа једна међународна јединица мере – јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља. Аутор је више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.

На данашњи дан, у част Николе Тесле, обележава се и национални Дан науке у Србији, а радио аматери данас обележавају и Дан радио аматера Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>