Берба вишања на југу Србије у пуном јеку, ниска откупна цена

Берба вишања на подручју југа Србије је у пуном јеку, али су произвођачи изузетно незадовољни откупном ценом од само 25 динара по килограму због чега има и оних који су у знак револта посекли део својих засада пре него што су убрали и једну вишњу.

Инжењер воћарства и воћар из Мерошине Хранислав Стојановић казао је агенцији Бета да ће власници вишњика ове године имати само губитке.

„Откупна цена је 25 динара, колико кошта и ручна берба, док машинска берба кошта између 15 и 17 динара по килограму. Овим трошковима треба додати и трошкове превоза, тако да је рачуница јасна – воћари ће имати губитак и уколико уберу сав род вишања”, рекао је Стојановић.

Он је подсетио да је и прошла година била лоша за произвођаче вишања јер је откупна цена од 30 до 50 динара била довољна само за покриће улагања у вишњике, док су, додао је, фирме које се баве извозом продавале килограм вишања страним купцима за 1,6 евра.

Према његовим речима, безнадежна ситуација у којој се налазе произвођачи вишања последица је тога што на подручју Мерошине и Прокупља годинама не ради нити једна од три велике хладњаче којима су раније предавали сав род.

Хладњача мерошинског ‘Воћара’ капацитета 900 вагона је у стечају већ шест година, а Стојановић тврди да постоји нечији интерес да она не проради, зато што онда воћари немају избора и принуђени су да вишње продају по багателној цени.

На подручју општине Мерошина облачинска вишња узгаја на око 2.000 хектара, али се површине из године у годину смањују.

Иван Петковић из Секретаријата за пољопривреду казао је агенцији Бета да је овогодишњи род вишања у нишком крају одличан, вишње су изузетне крупноће и високог процента суве материје, а род се креће између осам и 20 тона по хектару.

У најгорем положају тренутно су произвођачи вишања са подручја општине Гаџин Хан јер је пре пар дана на том подручју откуп обустављен.

Једина фирма која се бавила откупом одустала је од тог посла, уз образложење да су хладњаче у Србији пуне вишања и да немају коме да продају то воће, преноси Бета.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>