Књижевна награда „Бранко Миљковић“ Ненаду Милошевићу

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ донео је одлуку да се Награда „Бранко Миљковић“ додели Ненаду Милошевићу за књигу песама „Песме из лимба“ у издању Културног центра Новог Сада.

Жири је радио у саставу Горан Максимовић, председник и Драган Бошковић и Војислав Карановић, чланови, а одлуку је донео на завршној седници одржаној у недељу, 28. јуна.

Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године јер је на конкурс је пристигло око 120 песничких књига из целокупне продукције у 2019. години.

“Ненад Милошевић је написао убедљиву песничку књигу. Доста дуго је, на Карверовом трагу, тежио детаљном опису појединих сегмената стварности. Сада је своју поезију деликатно уклопио у шире наративне структуре којима се евоцира лично и колективно сећање на прошле догађаје, и поставља питање о природи везе језика и стварности”, каже се у образложењу жирија.

“Суптилна иронија, испитивање граница аутобиографије и поезије, дискурзивна песничка самосвест, чини књигу „Песме из лимба“ достојном певања Бранка Миљковића”, наводи жири.

У најужи избор жири је, поред ове књиге, издвојио и „Топло биље“ Бојана Васића и књигу „Повремена попут викенд – насеља“ Маше Сеничић, за које такође сматра да су посебно обележиле песничку продукцију 2019. године.

Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије, а организатор доделе је Нишки културни центар.

Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа и свечано ће бити уручена добитинику током лета 2020. године у оквиру манифестације „Дани Бранка Миљковића“ која се одржава у Нишу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.331 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>