Јединствено електронско сандуче мења поштара

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници Програм развоја електронске управе за период 2020-2022. године.

Прпограмом је предвиђено да у наредне две и по године највећи број услуга јавне управе, око 300 њих, буде доступан грађанима и привреди путем интернета или мобилног телефона.

Очекује се да ће услуге редовно користити најмање милион и по грађана и привредника, чиме ће се избећи одласци на шалтере и подношење папирне документације.

Програм развоја електронске управе има четири циља, а за грађане је најзначајнији трећи који дефинише унапређење Портала еУправе, значајно повећање броја електронских услуга и нови приступ дигитализацији процедура са фокусом на животне догађаје. У случају пресељења, плаћања пореза, регистрације аутомобила или других сличних животних активности, грађани ће моћи одмах електронски да обаве све поступке које су са тим догађајем повезане уместо да их решавају један по један. Све услуге ће бити доступне и путем мобилног телефона, а грађани и привреда ће имати могућност да прате у којој фази решавања је њихов захтев и на крају да оцене квалитет услуге.
Основа развоја еУправе биће и дигитална инфраструктура: завршетак Државног дата центра у Крагујевцу, повезивање локалних самоуправа на јединствену информациону мрежу и успостављање еПисарнице и еАрхиве, како би се у потпуности дигитализовао рад јавне управе. Од стратешког значаја је и завршетак Централног регистра становништва и израда Метарегистра, јачање информационе безбедности и обука службеника за рад у дигиталном окружењу.
Један од кључних циљева Програма јесте правна сигурност еУправе, а програмом ће бити решено и питање доставе докумената. Уместо да чекају поштара, грађани и привреда добијају електронско решење у Јединствено електронско сандуче на Порталу еУправа. Слично ће бити и са достављањем решења суда, катастра или неког другог органа, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем застаревања поступака услед лоше доставе.
На крају, посебан циљ Програма посвећен је отварању података који су у поседу државних органа како би их сви грађани, а посебно привреда, могли да користе за креирање нових услуга и производа и подстицање економског развоја.
Програм развоја еУправе 2020-2022 креирали су удруженим снагама Министарство државне управе и локалне самоуправе и Канцеларија за IT и еУправу, у сарадњи с НАЛЕД-ом, а уз подршку Фонда за добру управу Владе Уједињеног Краљевства посредством UNDP, као и Европске уније у оквиру пројекта Реформа јавне управе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.745 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>