Србија на изласку из епидемије

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је Србија на изласку из епидемије и да улази у период спорадичног јављања коронавируса, наводећи да се такозвани „џепови” могу јављати и током јуна месеца.

„Дефинитивно излазимо из периода епидемије. У току јучерашњег дана смо били на 0,8 одсто позитивних од броја тестираних. Када падне испод 0,5, то је спорадично јављање”, рекао је Кон за РТС.
Кон је рекао да за сада нема говора о отварању старачких домова.

„Док је вирус у циркулацији, он може да уђе у колектив где су осетљиви, као што су домови за негу старих. Отварање домова за сада не, оног момента кад не буде вируса у циркулацији, онда ће то бити адекватно пропраћено”, рекао је он.

Говорећи о тестирању на антитела, Кон је рекао да грађанин, уколико има позитиван налаз, треба да оде код лекара, односно инфектолога, вирусолога или имунолога.

„Они морају да буду испитани и да им лекари објасне шта даље. Анкетирање те особе потребно је да се види где је могло да дође до заражавања”, објаснио је Кон.

Како је казао, заштитне маске ће бити обавезујуће за све старије од 65 година и хроничне болеснике и у наступајућем периоду током лета.

„Док не објавимо да нема вируса уопште и резултат не буде ‘нула’. Касније и они могу да се опусте”, закључио је Кон.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.100 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>