Доминантна мера у борби против вируса корона постаје – самопроцена

У последња 24 часа у Србији је од корона вируса умрла још једна особа, чиме је укупан број умрлих повећан на 235. Тестирано је 6.198 особа, а коронавирус је потврђен код њих 100, објављено је на сајту covid19.rs.

До 15 часова 20. маја 2020. године у Србији су тестиране укупно 196.881 особа, а од почетка епидемије заражено је укупно 10.833 особе. Укупно је од последица заразе преминуло 235 особа, а проценат смртности је 2,17 одсто.

На састанку Кризног штаба одлучено је да у Србији барем два велика медицинска центра почну да примају пацијенте који нису везани за ковид 19, а највероватније ће то бити Војномедицинска академија на Бањици, као и највећа медицинска установа на југу Србије, Клинички центар Ниш.

После скока у броју заражених због локалног жаришта у Врању, најновијим тестирањем утврђен је пад броја оболелих од Ковида19.

Србија полако опушта све мере и практично доминантна мера је самопроцена свих ризика. Кризни штаб састао се данас јер је последњих дана дошло до увећаног броја новооткривених случајева Ковида. Међутим, клиничка слика је изнова задовољавајућа.

На Кризном штабу саопштено је да има најаве да би од 1. јуна већина земаља у региону могла да укине тестирање на Ковид 19. Границе се полако отварају, а у склопу ове мере је и да су студенти из региона ослобођени плаћања теста, који ће за остале коштати око 6.000 динара.

РФЗО ће објавити жиро рачун тако да ко жели да уради тестирање у институцијама јавног здравља и Домовима здравља може то да уради.

Практично, са слабљењем епидемије доминантна мера постаје – самопроцена, а санитарни надзор ће постојати код сумње било које врсте.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.570 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>