Хилда Казасиан на Нишвилу

Бугарска певачица и перкусионисткиња јерменског порекла – Хилда Казасиан наступиће на овогодишњем Нишвилу у суботу 15. августа, у пратњи Благоевград биг бенда, а специјални гост овог програма биће чувени бугарски бубњар, вибрафониста, композитор, аранжер и професор Националне музичке академије Христо Јоцов.

Хилда Казасиан је наступила на једном од првих издања Нишвила – тада као велика нада не само бугарске, већ и европске џез сцене. Данас је она водећа џез певачица Бугарске која је са великим успехом гостовала у Енглеској, Русији, Белгији, Француској, Јапану, Пољској, Аустрији, Италији и другим земљама, а пре десет година је по позиву наступила и у чувеном „Блу Ноте“ џез клубу у Токију.

Хилда Казасиан је рођена у музичкој породици – њен отац Вили Казасиан, пијаниста, аранжер, композитор и диригент је више од 30 година водио Биг Банд Бугарског националног радија, а мајка Надежда је била чланица светски чувеног дечјег хора „Бодра смена“.

Хилда је први наступ имала са свега четири године. Наступала је на многим дечјим фестивалима, а већ као деветогодишњакиња је снимила дует са познатим бугарским певачем забавне музике Тодором Колевом и њихова песма „Велики, мали“ је постала велики хит у Бугарској. Још као ученица одсека удараљки у средњој музичкој школи постала је солиста омладинског биг бенда који је гостовао по Русији, а као солиста на маримби заједно са омладинским гудачким оркестром наступала је и у Енглеској. Дипломирала је класичне удараљке на Софијском конзерваторијуму, а усавршавала се у Италији.

Христо Јоцов, који већ деценијама важи за једног од најбољих европских џез бубњара, али и вибрафониста, већ тридесет година је шеф одсека за бубњеве на џез департману Бугарске националне музичке академије, на којој је раније дипломирао на одсеку удараљки. Објавио је преко 30 албума.

Биг банд Благоевград који већ годинама успешно води диригент Борис Јанев, одличан је пример како у земљама региона имати професионални биг бенд не мора бити привилегија само престоница.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.549 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>