Почиње примена економског пакета мера Владе Србије

Ове недеље почиње примена економског пакета мера које је Влада Србије најавила пре месец и по дана.

Здравственим радницима у Србији сутра ће бити исплаћене увећане зараде за април, а у четвртак, 7. маја, следи исплата минималне зараде за запослене, у оквиру економских мера Владе Србије подршке привреди.

Априлска зарада здравственим радницима већа је за 10 одсто, а министар финансија Синиша Мали је истакао да је реч о трајном увећању зараде, јер је реч о људима који су, како је истакао, дали све од себе током пандемије вируса корона.

Мали је рекао за РТС да је 237.000 послодаваца за помоћ државе у виду исплате три минималне зараде у укупном износу од 750 евра пријавило преко 1.100.000 запослених и додао да ће исплата почети у четвртак, 7. маја.

Додао је да се у Србији за два месеца за исплату накнаде за незапосленост преко Националне службе за запошљавање пријавило 6.047 грађана који су остали без посла.

Пријава за 100 евра сваком грађанину почиње 15. маја и трајаће до 5. јуна, рекао је министар и додао да ће потпуно бити испуњено дато обећање.

Он је рекао да је реч о оправданој економској мери, јер то раде и друге државе.

За одлагање плаћања пореза и доприноса до сада је издвојена сума од 29,5 милијарди динара, за неплаћање аконтације пореза на добит пријављена сума је 3,3 милијарде динара, три минималца укупно је државна помоћ од преко 90 милијарди динара.

За јефтине кредите подршке преко Фонда за развој за десет дана јавило се преко 3.000 предузећа, а 179 кредита је одобрено што је укупно 1,5 милијарди динара.

Мали је рекао да додатно теку преговори с туристичком привредом која је највише погођена, како да им се додатно помогне.

„С друге стране, имамо у ребалансу буџета две милијарде динара за ваучере, да људи летују у Србији и да туризму помогнемо и на тај начин”, рекао је он.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.331 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>