Привредници од данас могу да се пријаве за Програм помоћи

Привредници од данас могу да се пријаве за Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД 19, вредног 608,3 милијарде динара, односно 5,1 милијарду евра.

Влада Србије усвојила је у петак три уредбе којима се регулише коришћење Програма економских мера.Усвојена је Уредба о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима, Уредба о утврђивању програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима, као и Уредба о поступку за издавање дужничких хартија од вредности за време ванредног стања.

Данас је објављен и позив Фонда за развој за помоћ привредницима у одржавању ликвидности, а до четвртка биће завршен и правни оквир за гарантну шему за подршку привреди, односно предузетницима, микро, малим и средњим предузећима.

Вредност кредита који ће бити пласирани на тај начин је две милијарде евра, а у питању је новац за који ће држава гарантовати и биће на располагању овог месеца.

До четвртка, како је најављено, биће готова и уредба која се односи на пољопривреднике. Програм који је усвојила Влада Србије вредан је 5,1 милијарду евра, садржи мере пореске политике, директну помоћ приватном сектору, мере за очување ликвидности и директну помоћ свим пунолетним грађанима у висини од 100 евра у динарској противвредности.

Прва уредба односи се на мере пореске политике и директну помоћ приватном сектору, а мере подразумевају одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде за предузећа у приватном сектору, током трајања ванредног стања, у периоду од три месеца, уз каснију отплату настале обавезе у ратама, са почетком најраније од 2021. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.296 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>