Нерегистроване фирме остале без подршке државе

Програм економских мера Владе Србије представља велику помоћ привреди да током ванредног стања одржи пословање и сачува запослене, али на њу неће моћи да рачунају нерегистроване радње и фирме, каже НАЛЕД.

Према процени НАЛЕД-а, таквих предузећа је готово 70.000, а највише су оштећени њихови радници, оцењено је на првој онлине прес конференцији НАЛЕД-а, на којој су представљени резултати истраживања ставова грађана о сивој економији.

Ново НАЛЕД-ово истраживање, које је спровео Ипсос уз подршку Немачке развојне сарадње, показало је да половина грађана сматра да је сива економија најзаступљенија управо у радним односима – непријављивање радника, исплаћивање зараде на руке и неуплаћивање доприноса. Ипак, 59% испитаника не би пријавило послодавца инспекцији, највише из страха да не остану без посла.
Свест грађана о штетности сиве економије расте из године у годину и чак 76% испитаника сматра да није оправдана, али су и даље недовољно спремни да сами допринесу сузбијању. Како се ове године завршава примена првог петогодишњег Националног програма за сузбијање сиве економије, резултати истраживања биће важни за ревизију тог стратешког документа, посебно због утицаја пандемије на привреду.

“Приоритети привреде за нови Национални програм биће даље смањење пореског оптерећења рада и измене радног законодавства у циљу препознавања флексибилних облика и начина рада, развој система еФактура, даље јачање капацитета инспекција, као и дигитализација система фискализације. Пандемија је показала да су те мере неопходне како бисмо привреду учинили ефикаснијом, конкурентнијом и отпорнијом и смањили пословање у сивој зони”, изјавио је Владимир Типсаревић, председник Савеза за фер конкуренцију НАЛЕД-а.

Да је обим сиве економије смањен у претходних годину дана сматра 51% грађана и Тржишну инспекцију виде као најзаслужнију за тај резултат. Подстицање предузетништва такође је ефикасан начин сузбијања сиве економије. Скоро три четвртине испитаника верује да такве мере могу да помогну преласку нерегистрованих фирми у легалне токове.

Готово половина грађана сматра да је узимање фискалног рачуна најефикаснији начин да допринесу сузбијање сиве економије, али чак 71% не би пријавило објекат у којем не добију рачун.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.331 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>