Многи пољопривредници неће моћи на време да обаве радове у пољу

Ванредно стање и ограничење кретања посебно тешко падају пољопривредницима у нашој општини.

У сврљишким селима доминира старачко становништво, претежно старости преко 65 година, па тако за њих важи целодневна забрана кретања. Ово ће, имајући у виду да многи живе искључиво од пољопривреде, представљати потпуно угрожавање егзистенције.

Време је за пролећну сетву луцерке и крмног биља, за садњу поврћа, сузбијање корова, али и за заштиту воћака од пролећних мразева.

Како би помогли пољопривредницима, из Општинског штаба за ванредне ситуације Општине Сврљиг обавештавају грађане који обављају пољопривредне радове, а нису обухваћени кроз услове за добијање дозволе за кретање коју издаје Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, да могу трактором или другом пољопривредном машином намењеном за ту сврху да се крећу путем ка пољопривредном газдинству и бораве једино у сврху обављања пољопривредне делатности у времену од 05.00 до 20.00 часова. Кретање ван наведених релација и у сврхе које нису наведене у обавештењеу није дозвољено и подлеже казнама и санкцијама које су предвиђене за лица која не поштују забрану кретања.

Многима ће оваква одлука локалног Штаба за ванредне ситуације бити од велике помоћи. Међутим, за старије од 65 година, као и за оне пољопривреднике који живе у самом Сврљигу, док им се газдинства, опрема и механизација налазе у неком од околних села, и даље нема решења, па ће морати да остану код куће или планиране активности обављају само до 17 часова.

Иако је министар пољопривреде Бранислав Недимовић раније рекао да нико од земљорадника који су у трактору и на њиви, или на путу од њиве до куће, у време када је кретање забрањено, неће бити кажњен, млади пољопривредник из места Силбаш у близини Бачког Петровца ухапшен је и кажњен са 50.000 динара због кршења полицијског сата, иако је он обављао пољопривредне радове, пише портал Агросмарт. Прекршајни суд у Бачкој Паланци у пресуди наводи да је противно Наредби о ограничењу и забрани кретања на територији Србије, ухапшени 4. априла 2020. изашао изван свог домаћинства и да га је полиција у 15,55 затекла док се кретао трактором у другој улици.

Мајка приведеног пољопривредника рекла је за Агросмарт да је њен син возећи трактор на повратку из атара ухапшен као криминалац јер је откачио култиватор код једне њихове куће где им стоји већи део механизације док се враћао трактором у породичну кућу.

“Забрањена му је употреба телефона, претресен је и ухапшен”, рекла је и додала да су оставили трактор тамо где су га ухапсили, необезбеђен. “Син има 20 година и све је тешко поднео, долазила је хитна помоћ јер је био јако узнемирен након тога”, навела је мајка приведеног.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>