УНС позвало локалне самоуправе да подрже медије у време ванредног стања

Удружење новинара Србије позвало је локалне самоуправе да финансијски подрже медије у време ванредног стања и кризе која је настала због епидемије вируса корона.

УНС тражи да се у општинама у којима су окончани конкурси за суфинансирање пројеката у области јавног информисања без одлагања исплати новац медијима, а да се у општинама и градовима у којима конкурсне комисије нису заседеле организује рад ових тела на даљину.

УНС истиче да је неопходно и да општине и градови који још нису расписали медијске конкурсе средства у буџету определе медијима за извештавање у ванредним околностима, а да у тој расподели учествују комисије сачињене од представника новинарских удружења и медијских асоцијација.

Према подацима УНС-а 123 локалне самоуправе до данас су расписале медијске конкурсе, а само половина њих објавила је решења о расподели новца медијима, док су Град Нови Сад и Општина Медвеђа обуставили конкурсе.

УНС је позвао и Министарство културе и информисања да што пре расподели новац за јавно информисање, као и да сазове комисију за пројекте интернет медија користећи могућности рада на даљину.

УНС истиче да је у борби против последица вируса корона преко потребна финансијска подршка новинарима, посебно локалним, који осим здравствених радника и полиције непрекидно раде у тешким условима, а не уживају државну помоћ као остале службе од виталног значаја.

УНС и овом приликом подсећа општине и градове у Србији да правовремено и потпуно информишу новинаре локалних медија о стању здравља становништва како би грађани били професионално информисани о питањима од значаја за јавност.

Иначе, Општина Сврљиг је конкурс за суфинансирање медијских пројеката расписала 11. фебруара, а до данас је тек формирана трочлана комисија за оцену медијских пројеката, која није одржала ни један састанак. Осим тога, супротно досадашњој пракси, одлучила је да на овом конкурсу подели само део средстава, односно 4.100.000 динара, од 8,5 милиона колико је ове године у сврљишком буџету издвојено за медије.

Овакав поступак Општине Сврљиг довео је у неповољну ситуацију сврљишке медије, посебно Телевизију Ласер која, за разлику од друга два медија која се финансирају преко пројеката – Радио Бубамаре и Интернет портала Сврљишке новине, има многоструко веће трошкове.

“Најпре одуговлачење са расписивањем конкурса, затим са формирањем комисије и сада са решавањем по конкурсу је тактика да се медији држе у неизвесности до окончања избора, како би сви максимално пратили рад владајуће Уједињене сељачке странке у Сврљигу, што представља својеврстан притисак на медије”, каже власник Телевизије Ласер Ненад Милојевић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.262 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>