Милиони запослених у туризму остају без посла

Због епидемије вируса корона сектор туризма и путовања чини се најјаче погођеним. Према подацима Светског савета за туризам и путовања, ова привредна грана чини 10,4 одсто глобалног БДП-а у којој ради 320 милиона људи. Уколико не дође до брзог опоравка овог сектора, штета широм света ће бити немерљива, а милиони људи ће остати без посла, пише Политика.

Светски савет за туризам и путовања је позвао владе свих земаља да одмах предузму мере како би осигурале опстанак сектора туризма након глобалног ширења пандемије вируса корона.

У Европи, посебно су угрожене државе којима је туризам значајна грана привреде, а то су Грчка, Италија, Шпанија, Хрватска, Црна Гора и друге. Према подацима Америчког туристичког удружења, само амерички туристички сектор ће изгубити 4,6 милиона радних места до краја априла, као и 355 милијарди долара.

Колико је ситуација озбиљна за привреду говори податак да је туризам у Србији у 2019. години имао раст од око осам одсто у односу на 2018. годину, а остварени девизни прилив од туризма износио је 1,4 милијарде евра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,180 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>