Дражава да помогне и приватнике у новонасталој ситуацији

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је да привредници Србије очекују да мере помоћи које држава планира за јавни сектор како би се ублажиле последице пандемије, важе и за приватни сектор.

“Тражимо да пре свега помоћ државе не буде селективна и да се мере, које се планирају за јавни сектор односе и на приватни, а да би једна од мера могла бити смањење пореза и доприноса на зараде”, рекао је Атанацковић, а преноси Н1.

Додао је да, “није лепо то што држава само апелује да се не отпуштају радници јер апел не може да помогне и смањи штету”.

Све државе у свету планирају да, како је рекао, помогну приватни сецтор, па тако Аустрија најављује четири милијарде евра, а Италија више од 20 милијарди евра за разне врсте помоћи.

“Привредници су свесни да буџет Србије није велики, али ни привреда не тражи помоћ која није сразмерна њеној снази и платама запослених”, рекао је Атанацковић.

Он је оценио да је у садашњој здравственој кризи логична мера да се привреди смањи оптерећење или ако се држава не определи и за такву врсту помоћи да изабере неку другу, на пример да обезбеди новчани фонд за пола плате за запослене који не раде, а готово сви имају проблема или са прометом или са производњом.

У Србији, према његовим речима, има 400.000 регистрованих привредних субјеката и ако свако отпусти бар једног радника то је 400.000 без посла.

Оценио је да ако држава помогне привреди она помаже не само послодавце него и њене грађане.

“Привредници у Србији на плату од, на пример 60.000 динара плате држави пореза и доприноса још око 45.000 динара и држава ће из тог фонда исплатити и плате запосленима у јавном сектору који седе код куће и чувају децу јер вртићи не раде, а за нас који смо то обезбедили, не помиње се таква врста помоћи”, рекао је Атанацковић.

Он је казао да би нека врста подршке за привреду била и повољни кредити, али да нису “спас” јер се морају вратити.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,180 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>