Нове мере Владе Србије, регистровано 118 случаја заразе

У Србији је до петка, 20. марта у 8 сати регистровано укупно 118 потврђених случајева Ковида-19.

Од истог датума у 8 сати затворени су и сви гранични прелази за улазак путника у Србију у друмском, железничком и речном саобраћају, од 12 сати укинут је и јавни међуградски превоз, а министар здравља Златибор Лончар донео је наредбу о проглашењу епидемије у Србији изазвану коронавирусом, која је објављена у Службеном гласнику.

До сада је забрањено кретање свих грађана у периоду од 20 часова до пет сати ујутру, а старијим грађанима од 65 година је потпуно забрањен излазак из својих домова.

Ограничено је јавно окупљање на отвореном и у затвореном простору, тако да дистанца између особа мора бити најмање два метра, односно да на површини од четири квадратна метра не може бити више од једне особе.

За наше држављане који долазе из иностранства наложена је самоизолација у периоду од 14 и 28 дана, у зависности од тога из које земље долазе.

Донета је и уредба која се тиче пореских мера за време трајања ванредног стања. Уредба се односи на правна и физичка лица, пољопривреднике и предузетнике који имају одобрено одлагање плаћања пореског дуга, и има за циљ повећање ликвидности пореских обавезника за време трајања ванредног стања.

Влада је усвојила и уредбу о роковима у судским поступцима за време трајања ванредног стања.

„Циљ уредбе је заштита странака у парничним и ванпарничним поступцима, а рокови за подношење жалби и тужби, као и предлози за покретање поступака, као и поступака извршења и обезбеђења, престају да теку за време трајања ванредног стања од 15. марта 2020. године”, наводи се у саопштењу.

Одлучено је и да ће се лекови са листе лекова, прописаних на рецепт, у периоду важења одлуке да се вирус ковид 19 прогласи заразном болешћу, издавати здравственим осигураницима без плаћања фиксне партиципације.

У складу са новим мерама Владе Србије о ограничењу кретања грађана у циљу сузбијања корона вируса продавнице мешовите робе и прехрамбених производа, пекаре, угоститељски објекти, банке, раде према измењеном радном времену, углавном од 8 до 18 сати. Поште раде од 10 до 17 сати радним данима, а суботом од 10 до 14 сати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,171 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>