Почело пролеће

Пролеће је календарски почело у петак 20. марта у 4 сата и 49 минута, а у исто време за становнике на јужној Земљиној полулопти почела је јесен, саопштило је Астрономско друштво “Руђер Бошковић”.

На дан почетка пролећа Сунце у Београду изашло је у 5 сати и 40 минута, а зашло у 17 сати и 50 минута, што значи да је обданица трајала 12 сати и 10 минута, а ноћ 11 сати и 50 минута.

На дан пролећне равнодневице обданица и ноћ нису једнаке дужине јер Земља поседује атмосферу која привидно уздиже Сунце изнад хоризонта.

Иначе, на дан почетка пролећа освануо је прави пролећни сунчани дан са темепратурама и до 23 степена.

Друштво “Руђер Бошковић” подсећа и да се у ноћи између суботе и недеље, тј. 28 на 29. март прелази на летње рачунање времена па казаљку на сату треба померити за један сат унапред.

Такође подсећа да је ових недеља у вечерњим часовима на западном делу хоризонта у раскошном сјају могуће видети планету Венеру, коју наш народ зове и звезда Даница.

Венера је после Сунца и Месеца најсјајније тело које се види са Земље.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.304 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>