На данашњи дан догодио се погром Срба на КиМ

Пре 16 година догодио се мартовски погром Срба на Косову, насиље над њиховом имовином и светињама.

Био је то егзодус једног народа, први такве врсте у мирнодопским условима после Другог светског рата, без адекватног одговора међународне заједнице.

У два дана насиља тешко су пострадали Срби и њихова имовина и у Косову Пољу, Обилићу, Липљану, метохијским и срединама Косовског Поморавља. Оскрнављено је или потпуно уништено 35 цркава и манастира, а нестало је или оштећено више од десет хиљада вредних фресака, икона, али и много других црквених реликвија. И данас, 16 година касније, постоји тежња о брисању српске културе и религије.

Међународна заједница за ово насиље је само вербално осудила косовске Албанце, да би их коју годину касније наградила проглашењем независности и одвајањем од Србије.

Једна лажна вест која је емитована на албанској националној телевизији да су Срби одговорни за утапање албанских дечака у Ибру, у селу Чабар, био је покретач за прогон, убиство Срба и уништавање имовине и светиња Српског народа на Косову и Метохији.

Од овог дана Срба готово да нема у већим косовским градовима, а за многе је овај несрећни догађај био и разлог за трајни одлазак са својих вековних огњишта на Косову и Метохији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.304 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>