НАЛЕД предлаже мере за подршку привреди услед настале ситуације са корона вирусом

НАЛЕД је предложио низ мера чијим би се усвајањем пружила подршка привреди и грађанима који због новонастале ситуације због проглашења ванредног стања услед епидемије коронавируса отежано послују, односно остану без посла.

Те мере су привремено смањење пореза и доприноса на зараде или њихово одложено плаћање за мале бизнисе и најосетљивије секторе, обезбеђивање јефтиних кредита за привреду уз подршку државе и исплата једнократне новчане помоћи угроженим компанијама и грађанима који остану без посла.

Стручни тим НАЛЕД-а формулисао је пакет мера да се одржи ликвидност привреде и континуитет пословања, подрже локалне самоуправе и грађани који ће бити највише погођени последицама пандемије коронавируса.

Мере су достављене на адресу Председништва, Владе Србије, Народне банке и Привредне коморе и представљају прелиминарни предлог који захтева додатну анализу изводљивости и ефеката и прилагођавање у зависности од развоја ситуације.

НАЛЕД такође стоји на располагању и да, у сарадњи са међународним партнерима, покуша да преусмери активности и пројекте на решавање здравствених и економских последица пандемије, јер су заштита здравља становништва, очување живота и спречавање раста незапослености први и најважнији циљеви, наводи се у саопштењу НАЛЕД-а.

У сарадњи са Канцеларијом за IT и еУправу, НАЛЕД је већ предузео кораке да се уз подршку ЕБРД хитно успостави контакт центар за подношење пријава свим републичким инспекцијама у циљу спречавања раста сиве економије и незаконитог подизања цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава, намирница и медицинских средстава.

Међу кључним мерама НАЛЕД-ове иницијативе у овом моменту налазе се и предлози за увођење продуженог породиљског боловања и ваучера за ангажовање помоћи око чувања деце како би се запослени родитељи лакше носили са затварањем школа.

У пакету подстицаја, сугерисане су и могућности за увођење тромесечне паузе у отплати кредита и обавеза према држави за угрожене категорије, као и мера ослобођења од пореза и доприноса у првој години пословања за предузетнике паушалце како би се подстакло самозапошљавање.

Предлаже се и успостављање фонда за финансијску подршку градовима и општинама највише погођеним епидемијом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,120 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>