На данашњи дан пре 17 година убијен Зоран Ђинђић

На данашњи дан пре 17 година убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић.

Овог пута годишњица је обележена само полагањем венаца и цвећа на његов гроб и на месту погибије – у дворишту Владе Србије.

Представници ДС-а пре подне положили су венце на Ђинђићев гроб у Алеји заслужних грађана и испред зграде Владе Србије на месту на којем је извршен атентат на некадашњег премијера. На челу делегације био је председник ДС Зоран Лутовац, а поред њега су били Нада Колунџија, Бранислав Лечић, Слободан Милосављевић, Радослав Милојичић, Александра Јерков и други.

веће испред зграде Владе положила је и делегација Либерално – демократске партије, предвођена председником Чедомиром Јовановићем, као и премијерка Ана Брнабић и актуелни чланови владе Србије.
Због коронавируса одложена је већина најављених активности ДС-а и Либерално – демократске партије поводом тог догађаја.

Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије, а за његово убиство на 40 година затвора осуђен је официр Јединице за специјалне операције Ресора државне безбедности Звездан Јовановић. На исту казну за организовање убиства осуђен је и командант ЈСО Милорад Улемек Легија. Политичка позадина убиства Ђинђића никада није откривена.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије , а за време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

Његова влада се снажно залагала за сарадњу с Хашким трибуналом за ратне злочине и за време те владе ухапшено је и том суду изручено неколико оптуженика, међу којима и бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Био је и један од оснивача ДС-а, где је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. до убиства био је председник ДС-а. Први је некомунистички градоначелник Београда после 1945. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>