Џаба забране за МХЕ кад не чувамо реке

Скупштина општине Сврљиг донела је на последњој седници закључак о забрани изградње мини – хидроцентрала на територији општине, али с друге стране не води се рачуна о рекама и потоцима који се све више загађују.

У јавности је позитивно одјекнула одлука СО Сврљиг да се донесе закључак о забрани изградње МХЕ на територији целе општине, иако то није никакав обавезујући документ.

А с друге стране уопште се не води рачуна о рекама и потоцима на истој територији и реке су сваког дана све више и више загађене, а живи свет у њима изумире.

О томе сведоче и слике Гулијанске реке која се налази у југоисточном делу општине, поред истоименог села, а које смо добили од једног мештанина. Речица је сваког дана све више загађена јер је претворена у огромно сметлиште.

“Колико су криви сами мештани који овде бацају сво смеће које сакупе у селу, толико је крива и локална самоуправа која нам није омогућила сакупљање и одвожење смећа из села”, каже овај мештанин који је желео да му не помињемо име јер, како каже, “власт све може да протумачи као да смо против ње, поготову у ово време пред изборе”.

Колико је нама познато, ни у једном сврљишком селу не постоји организовани одвоз смећа, па није ни чудо што дивље депоније ничу на сваком кораку. Посебно је жалосно што се смеће увек баца у природу, а обавезно у реке, где год оне постоје. Осим што се на тај начин уништава природа и животињски свет, дивље депоније и разбацано смеће кваре слику о Сврљигу и прелепој природи, па су шансе за развој туризма озбиљно умањене.

А странци на власти развој туризма не излази из уста.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>