Сврљишки основци и даље без бесплатне кухиње

Родитељи сврљишких основаца и даље сами плаћају 1.600 динара месечно за ужину своје деце, иако је локална самоуправа обећала да ће, најпре од Нове године, а затим од другог полугодишта, школску кухињу плаћати из буџета општине.

Бесплатна школска кухиња за сврљишке основце најављена је још средином децембра прошле године, када је на седници Скупштине општине Сврљиг усвојена одлука о томе у оквиру нових мера за подршку породици, које је помпезно најавио председник сврљишких “Уједињених сељака” и шеф одборничке групе у локалном парламенту, Милија Милетић.

За набавку намирница за кухињу буџетом Општине Сврљиг предвиђено је издвајање у износу од 4,2 милиона динара – 500.000 динара за хлеб и пецива, 1,3 милиона за млечне производе и 2,4 милиона динара за остале животне намирнице, попут конзервисане хране, месних производа, као и за тањире и прибор за јело за једнократну употребу.

Учитељи и наставници Основне школе Добрила Стамболић најавили су после Нове године да ће ужина за ђаке бити бесплатна, а пред крај првог полугодишта позвали су родитеље да се изјасне да ли ће њихова деца у другом полугодишту користити школску кухињу, уз напомену да ће она бити бесплатна за све ученике.

Ово је свакако обрадовало родитеље који сада морају да издвоје 400 динара по детету недељно за ужину у кухињи, односно 1.600 динара месечно, што није мали трошак, поготову за сврљишки стандард који је најнижи у Србији.

Међутим, на самом почетку другог полугодишта, учитељи и наставници имали су непријатан задатак – да обавесте родитеље да бесплатне кухиње, ипак, нема. Непријатно је било и родитељима који су се тако осећали јер су пријавили децу за кухињу у нади да ће она бити бесплатна, а сада су морали опет да је отказују јер у својим новчаницима немају пара за то.

И данас, у трећој недељи другог полугодишта, кухињу и даље плаћају родитељи, или својој деци дају новац за ужину, а локална самоуправа се не оглашава по овом питању.
Да ли ће бесплатне кухиње уопште бити, или је ово још само једно празно обећање изречено у предизборној години, остаје нам да видимо у наредном периоду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.609 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>