Србија ће затворити границе у случају најезде миграната

Председник Србије Александар Вучић дао је налог војсци, полицији и Безбедносно – информативној агенцији да готово херметички затворе нашу границу према Северној Македонији, уколико би дошло до најезде миграната који већ данима покушавају да из Турске продру у Грчку, пишу “Новости”.

Председник Вучић се превентивно одлучио на овај корак, водећи рачуна, пре свега, о националној безбедности, иако је он лично против ксенофобне политике, јер је наш народ, поучен сопственим трагичним искуством, увек показивао солидарност према свима који су избегли из ратних подручја. Вучић свакодневно добија оперативне податке од наших безбедносних служби, откако је турски председник Ердоган отворио границе и пустио избеглице да пређу у ЕУ. Он је чврст у уверењу да ће Србија, уколико буде потребе, умети да заштити своју територију и да неће постати “паркинг за мигранте”.

Ситуација је постала озбиљна када је Турска пустила око 130.000 избеглица и миграната, који су се запутили ка Европи старом балканском рутом, која је добрим делом затворена после мигрантске кризе 2015. Тензије на турско – грчкој граници настављене су и данас, а Анкара је одлучила да постави 1.000 припадника специјалних полицијских снага на међи са Грчком, како би зауставила повратак миграната на своју територију.

Европа се уједињује у помоћи Грчкој да се избори са хиљадама нелегалних миграната, помаже финансијски, а спремна је и да ангажује људство.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.304 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>