Сврљишки средњошколци победили на такмичењу ученичких компанија

Пчелиња погача, која има мање шећера и штити пчеле од болести, изум је који је ученицима Стручне школе “Душан Тривунац Драгош” из Сврљига донео победу на Регионалном такмичењу ученичких компанија одржаном у Нишу на којем је учествовало 37 тимова средњошколаца.

\Поред ученичке компаније Bee Strong из Сврљига, за даље такмичење на националном нивоу пласирале су се још три ученичке компаније. То су компанија K&L Bardic Stories из Гимназије у Зајечару, која је осмислила друштвену игру за младе којом је освојила друго место, затим тим Сигнал из Економске школе у Нишу, који је треће место освојио идејом за саобраћајна помагала и ученици нишке Гимназије “9. мај” окупљени у компанији Instagram Premium Card, који су заузели четврто место захваљујући персонализованим Инстаграм картицама које помажу корисницима да се лакше повежу са другим профилима.

Јадранка Тасић, новинарка и чланица овогодишњег жирија каже да је одушевљена, и истовремено изненађена производима које су смислили ученици и приказали на овогодишњем такмичењу.

\Победнички производ ове године је пчелиња погача која садржи доста мању концентрацију шећера од класичних и служи, осим за за прихрану и за заштиту и лечење пчела.

Наставник и ментор победничког тима, Милан Николић, каже да су се одлучили за овавакав производ због важности пчела за целокупну природу и за човечанство.

“Ако би пчеле нестале, питање опстанка човека, а и целе планете, било би доведено у питање”, каже
Николић.

Сврљишки ђаци кажу да су очекивали пролазно место на овогодишњем такмичењу, али су пријатно изненађени првим местом.

\Члановима компаније Bee Strong предстоје озбиљне припреме како би се што боље приказали жирију у Београду и обезбедили место на Европском такмичењу.

У наставку такмичења за најбољу ученичку компанију надметаће се ученичке компаније из београдског региона, Војводине, југозападне и централне Србије, а национални победник ће својим производом у јулу представљати Србију на Европском такмичењу у Португалији.

На такмичењу у Нишу које је одржано јуче своје производе и услуге понудиле су 37 ученичке компаније из Алексинца, Бољевца, Бора, Власотинца, Житорађе, Зајечара, Књажевца, Куршумлије, Лесковца, Ниша, Пирота, Прокупља, Сврљига, Сокобање и Врања, а чланови жирија су оцењивали њихове компанијске извештаје, продајне вештине и јединственост понуде.

Ученичка компанија је најпознатији програм Достигнућа младих који обезбеђује основно економско образовање за ученике средњих школа и спроводи се широм света. Програм траје преко целе школске године, а Европска комисија га је означила као најбољи пример предузетничког образовања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,124 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>