Србија изгубила пуноправно чланство Европске асоцијације за обезбеђење квалитета у високом образовању

Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању Србије изгубило је статус пуноправног члана Европске асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању, наводи се у саоштењу овог тела.

Како се наводи у саопштењу објављеном на порталу те организације, на седници Борда Европске асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању, одржаној 20. фебруара 2020. године, овом телу није обновљено пуноправно чланство, а најважнија примедба односи се на независност доношења акредитационих одлука од стране Националног тело за акредитацију.

“Оцењено је да је тиме угрожена независност доношења акредитационих одлука од стране Нацоналног тела и није испуњен одређени део европског стандарда и смерница за осигурање квалитета, који се односи на независност агенција. Отклањање те примедбе, имајући у виду да је у питању процедура предвиђена законом, није било могуће без промене закона. Због тога је НАТ покренуо иницијативу за измену и допуну Закона о високом образовању у том делу, што је и документовао члановима рецензентске комисије Европске асоцијације приликом спољашње провере у октобру 2019. године”, пише у саопштењу.

Из Националног тела за акредитацију уверавају да ће поступити по свим примедбама у остављеном року од две године, а у међувремену ће у Европске асоцијације имати статус придруженог члана, као и највећи број агенција држава које нису чланице ЕУ.

Додају и да чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању не утиче на признање диплома наших високошколских установа, те да ће се признавање диплома са Универзитета у Србији вршити на исти начин као и до сада.

Статус пуноправног члана Европске асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању Србија је претходно изгубила у фебруару 2018. године и стављена је у статус „под надгледањем“, уз могућност да отклони примедбе у примени Европских стандарда и смерница за осигурање квалитета и обнови пуноправно чланство у року од 2 године, што се није десило.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,124 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>