Тест на коронавирус за 18.000 динара

Поједине приватне клинике у Србији почеле су да нуде тестирање на корона вирус и тај тест наплаћују 18.000 динара, а резултати се чекају четири дана.

Како пише Данас, новинари овог дневног листа покушали су да сазнају прецизније информације о тесту који се ради у једној приватној клиници, међутим и поред обећања нису успели да добију никога из управе клинике.

Епидемиолог Зоран Радовановић каже за Данас да је то „мамац за наивне“, јер те тестове не признају државне здравствене установе и додаје да се користи паника која постоји код појединаца.

“Радити приватно тест на корона вирус исто је као да сте бацили паре кроз прозор. Резултате које добијете не може да прихвати ниједна државна здравствена установа”, каже Радовановић.

Он подсећа да тестове ради Торлак као референтна установа и то у ситуацијама када постоји оправдана сумња да је неко заражен, односно ако је пацијент боравио у земљама у којима постоји епидемија, или ако је био у контакту са грађанима тих земаља. Да би се радио тест, потребно је такође да особа има симптоме респираторне инфекције попут високе температуре, кашља и слично.

Истовремено, пулмолог Татјана Радосављевић објашњава за Данас да у ситуацији када је Светска здравствена организација на ивици да прогласи пандемију нема места комерцијализацији.

Према подацима Министарства здравља јуче није било заражених корона вирусом у Србији, а до јуче ујутру тестирано је 45 особа и сви узорци су били негативни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,124 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>