И ловишта у Књажевцу проглашена зараженим афричком кугом свиња

Управа за ветерину Министарства пољопривреде прогласила је подручја ловишта ”Бабин зуб”, ”Стара планина”, као и делове ловишта ”Тресибаба” и ”Клисура” зараженим афричком кугом свиња код дивљих свиња.

Афричка куга свиња је вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња за коју вакцина не постоји. Ова болест регистрована је код одстрељених дивљих свиња у лову, на подручју између Горње и Доње Каменице и Шестог Габра.

”Ради се на томе да се болест са дивљих свиња не пренесе на домаће. Због тога највећу пажњу очекујемо од ловаца. Вирус је отпоран, преноси се контактом. Свиње треба држати заворене, а забрањена је сточна пијаца и промет ових животиња. Апелујемо на све узгајиваче да, уколико на својим животињама примете промене у виду губитка апетита, повишене температуре, крварења по кожи, одмах обавесте ветеринарску службу и ветеринарску инспекцију,” нагласио је Градимир Живковић, директор Ветеринарске станице “Тимовет” и члан Општинског већа Општине Књажевац.

У јануару је проглашена зараженост афричком кугом дивљих свиња и у ловиштима Пиротског округа, а сматра се да је зараза пренета са бугарске стране.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.304 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>