Мештани сокобањских села забринути због могуће градње 16 МХЕ

Новим просторним планом Сокобање предвиђене су локације за 16 мини – хидроелектрана, а прошле године већ су изграђене 2 на реци Моравици.

Мештани села Врмџе забринути због потенцијалне градње МХЕ на њиховој реци, али и на другим локацијама у општини и траже одговоре од локалне самоуправе.

Како пишу Јужне вести, мештани су за мењање просторног плана сазнали сасвим случајно, а просторни план је промењен у децембру прошле године.

“Нашли смо да планирају да изграде још 14 мини – хидроелектрана, 2 су направљење у тишини прошле године на реци Моравици”, каже један мештанин за Јужне вести.

Он је са истомишљеницама покренуо Фејсбук групу Одбранимо реке Ртња и Озрена како би алармирали суграђане, али и упознали их са могућим проблемом који би настао уколико би се све мини – хидроелектране саградиле.

“Сокобањски крај се бави туризмом, људи живе од тога. Каква ће понуда да буде када се реке ставе у цев? То је еколошка катастрофа у најави”, сматра овај Сокобањац.

Председник Општине Сокобања Исидор Крстић боравио је у Врмџи пре пар недеља, а када су га мештани упитали шта се дешава са Просторним планом и изградњом мини – хидроелектрана, одговорио је, како каже мештанин, да не зна ништа за ту проблематику.

Увидом у Просторни план види се да нису све мини-хидроелектране деривационог типа, код којих се део водотока преусмерава у цеви, већ су неке од њих прибранске које подразумевају прављење акумулационих језера.

Ипак, како каже еколошки активиста из Врмџе, и оне представљају проблем, јер би нарушиле природне лепоте сокобањског краја и смањиле број туриста. Он тврди да су реке сокобањског краја мале и да би се тим централама добила смешно мала количина електричне енергије, а с друге стране, еколошка и катастрофа за туризам би била огромна.

Петнаестак мештана Врмџе који су се вратили на село како би се бавили туризмом, поднели су приговор на Просторни план, али како кажу, нема одговора од надлежних служби, а ни први човек Општине Сокобања Исидор Крстић није одговорио ни на питања новинара Јужних вести о овој проблематици.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.971 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>