Обележен пробој логораша у Логору Црвени крст у Нишу

Парастосом жртвама настрадалим у Логору на Црвеном Крсту у Нишу и свечаним полагањем венаца, данас је обележена 78. годишњица од овог догађаја који се одиграо 12. фебруара 1942. године.

Пробој логора покушала је група од 147 заробљеника, а да побегне успело је њих 105, док је четрдесетдвоје убијено у покушају бекства или ухваћено и након тога стрељано.

У овом нацистичком логору убијани су родољуби, комунисти, Роми, Јевреји и Срби из овог краја тако што су одвођени на оближње брдо Бубањ и ту масовно стрељани.
Иначе
Заменик градоначелника Ниша, Милош Банђур, рекао је да су Срби увек били на страни правде и да су се борили за слободу своје ораџбине, како што се то десило и те 1942. године.

У обележавању годишњице пробоја логора на Црвеном крсту традиционално су се укључили и нишки извиђачи који су организовали Марш „Трагом логораша”. Командант марша, Душан Ђорђевић је током церемоније у логору предао је рапорт заменику градоначелника Ниша Милошу Банђуру, а делегација извиђача је, поред осталих, положила венац жртвама логора.

Извиђачи су марширали стазом Ниш – Каменица – Бреница – Хум, што представља једну од рута којом су се заточеници кретали након бекства из логора.

Ово је био 59. пут како се организује ова манифестација извиђача, а на њој су, након тридесетак година, поново учествовали извиђачи из Сврљига, чланови Одреда извиђача “Др Миленко Хаџић”.

Момчило Петковић, старешина Савеза извиђача Града Ниша за наредну годину, када се организује 60. – јубиларни марш, најављује занимљивију и садржајнију акцију, уз учешће већег броја извиђача, не само из Ниша, већ и из многих околних градова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,180 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>