12. фебруара обележава се годишњица пробоја логора Црвени крст

У Нишу се 12. фебруара сваке године обележава годишњица пробоја нацистичког логора Црвени крст, када је 147 затвореника покушало да побегне из логора, а више од стотину њих је то и успело.

Кроз концентрациони логор на Црвеном крсту, који је формиран септембра 1941. прошло је око 35.000 људи.

147 заточеника из собе број 12 почело је пробој 12. фебруара 1942. године, а њих 105 је и успело у овој намери. Предвођени једним од логораша, Бранком Бјеговићем, они који су успели да пређу преко логорских жица, упутили су се ка Каменичком вису и осталим селима тог краја, где су се крили и нашли спас од нацистичког терора.

Због бекства, Немци су малтретирали и на крају убили 40 преосталих затвореника, а после овог догађаја, логор “Црвени крст” постао је логор смрти. Физичко и психичко уништавање људи био је главни циљ чувара логора. Под ударцима кундака умирали су људи и у дворишту логора, а чистачи су износили лешеве на оближње ђубриште. Стрељање на Бубњу било је масовно, а логораши су морали сами да копају раке, дугачке и по 30, а широке 6 метара, у којима су стрељани и затрпавани затвореници из логора. Међу њима су били Јевреји, Срби, Роми, комунисти и други политички затвореници, жене и деца.

Нишки извиђачи у част логораша који су извели први пробој у Европи у једном концентрационом логору, већ годинама организују марш под називом “Трагом логораша”. Марш се организује и ове године, а на њему учествује више од стотину извиђача из Ниша, Сврљига и Беле Паланке.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,292 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>