До краја године у катастар само путем интернета

До краја године сви захтеви за катастар ће се слати електронским путем, тврди директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић.

Данас грађани без одласка на шалтер, путем интернета на свом рачунару или мобилном телефону, у свега неколико кликова могу да имају увид у статус сваке некретнине, да виде власничке листове, укњижбу, забележбе и друго, каже за “Вечерње новости” Драшковић.

“Уместо папира, ми смо формирали базу података у којој грађанима омогућавамо да онлајн дођу до 240 сетова података, који су потпуно ажурни и ауторизовани”, наводи Драшковић.
Ипак, тиме дигитализација катастра није завршена, већ је сада у плану и повезивање банака, како би грађани могли путем мобилног телефона да раде и друге послове, попут брисовница или скидања хипотека након отплате кредита.

“Овај систем је омогућио да од годишње просечних милион и по захтева, чак више од 60 одсто буде предато без доласка на шалтере катастра. До краја године сви захтеви ће се слати електронским путем, чиме ће се направити огромна уштеда времена и новца наших грађана”, тврди Драшковић.

Што се тиче комасације, он каже да ћемо моћи да добијемо податке о томе ко је власник и корисник земље, јер је донета одлука да се унапреди надзор, али и квалитет нашег пољопривредног земљишта.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,291 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>