НАЛЕД изабрао реформе године и представио Сиву књигу 12

Нови електронски систем паушалног опорезивања, укидање пореских пријава у циљу ефикаснијег уписа права својине у катастар и увођење поједностављене процедуре ангажовања сезонских радника, три су Реформе године по избору НАЛЕД-а, за које су додељена специјална тимска признања.

Признања су уручена на 12. годишњој конференцији о економским реформама, на којој је НАЛЕД представио дванаесто издање Сиве књиге, са 100 препорука министарствима, локалним самоуправама и другим ресорним институцијама за смањење бирократских препрека пословању у Србији.

Да је 2019. била реформски успешна показује податак да је реализовано 17 препорука Сиве књиге, што је најбољи резултат у последњих пет година и 40% више у односу на претходно издање.

– Дијалог јавног и приватног сектора, владе и цивилног друштва, и отвореност владе за тај дијалог је једна од кључних ствари за брзи развој који је Србији толико потребан. Суштински је важно да препоруке које се налазе у Сивој књизи пажљиво погледамо, саслушамо проблеме и анализирамо препоруке како их решити – изјавила је премијерка Ана Брнабић.

На конференцији је истакнуто да су највише успеха у решавању препорука претходног издања Сиве књиге имали Министарство финансија и Пореска управа. Током прошле године осмишљен је електронски систем и објективна формула за аутоматско обрачунавање паушалног пореза које уводи предвидивост трошкова за више од 100.000 предузетника. Следећи корак је увођење могућности обједињене уплате пореских обавеза на један уместо четири рачуна.

Прошле године решена је и најстарија препорука Сиве књиге и омогућено електронско издавање пореских уверења, које је сада бесплатно. За ову годину препорука НАЛЕД-а је да исто решење заживи и за уверења која издају локалне пореске администрације. Укидањем пореских пријава заокружена је нова процедура уписа права у катастар непокретности што ће у пракси значити још два шалтера мање за грађане и привреду и уштеде од око 24 милиона евра у наредне четири године. У 2019. заживео је и електронски систем за сезонско запошљавање у пољопривреди. Због великог успеха ове реформе, препорука Сиве књиге 12. је да се овај систем прошири и на друге сезонске послове, као што је помоћ у кући.

Међу решеним препорукама истиче се и увођење еАрхивирања. Захваљујући Министарству културе и информисања, Србија је после 120 година добила Закон о архивској грађи који ће привреду ослободити милионских трошкова закупа магацина и чувања документације на папиру и омогућити да је дигитализују и архивирају у електронском облику.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>