Увоз половњака са „евро 3“ моторима до 1. јануара 2021.

Увоз половњака са „евро 3“ моторима ће најверованије бити забрањен од 1. јануара идуће године, најављује министар заштите животне средине Горан Триван и додаје да се још разматра да ли ће се та забрана евентуално односити и на возила емисионе класе „евро 4“.

Триван истиче да то не значи да ће грађанима бити забрањено да користе старе аутомобиле које већ поседују, али ће ти аутомобили морати да прођу строжу контролу емисије издувних гасова од 1. јула 2021. године, објавио је Танјуг.

Елиминациони фактор на техничком прегледу неће бити емисиона класа мотора, већ шта возило испушта из ауспуха, па ће и старији аутомобили моћи да прођу контролу уколико су добро одржавани или ако су у њих уграђени одговарајући филтери или катализатор, рекао је министар уз упозоравење да и новији аутомобили неће моћи да прођу технички уколико због неисправности имају веће емисије издувних гасова.

Триван је рекао да је министарство које води покренуло иницијативу за забрану увоза старих аутомобила и да су већ имали састанке са министарствима која су надлежна за то, као и да због законске процедуре и предстојећих избора није вероватно да забрана буде уведена пре 1. јануара идуће године.

Иначе, мерења техничких прегледа показују да више од половине возила у Србији, односно 1,2 милиона возила емитује већу количину гасова него што је прописано.

Код нас има укупно око 2,25 милиона возила, од којих око 655.000 имају моторе старије од „евро 3“ стандарда.

У Србију је у 2019. увезено више од 150.000 половњака и око 33.000 нових аутомобила.

Правилник о техничким прегледима који се примењује од 5. јула 2018. предвидео је да одредба која се односи на строжу контролу емисије издувних гасова почне да се примењује за три године.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,323 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>