Милошу Миши Крстићу признање “Нишвил” фестивала

Познати џез пијаниста, композитор, аранжер, педагог, промотер, историчар и есејиста Милош Миша Крстић, добитник је награде за животно дело коју “Нишвил” џез фестивал традиционално додељује најистакнутијим српским музичарима.

Миши Крстићу ће награда бити уручена 12. августа, а публика ће га поздравити првог дана главног програма фестивала “Нишвил”, 13. августа.

У образложењу се наводи да је Милош Крстић један од најистакнутијих српских џезера и први музичар са ових простора који је магистрирао џез 1995. године у колевци те музике, на Универзитету Саутерн Илиноис у Едвардсвилу, где је једно време и радио као асистент за комбо саставе и историју џеза.

Миша је прве џез свирке имао је са 16 година, са дупло старијим музичарима, у чувеном београдском клубу “Еуридика”. Дипломирао је агрономију, а прву плаћену свирку имао је у једном клубу у Северној Каролини.

Одбио је понуде да се прикључи естрадним оркестрима, па је “обележен” као “собни пијаниста”. Уписао је и дипломирао класичну композицију на Факултету музичких уметности у Београду.

Осим за свинг и посебно би-бап, Крстић је и један од највећих европских ауторитета за афро-кубан стил у џезу. Био је члан Биг Бенда РТБ и секстета “Марковић – Гут”, као и Загребачког џез квинтета. Написао је књигу “Век џеза – од Сент Луиса до Београда”, као и “Џез практикум”.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,323 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>