На данашњи дан основан Црвени крст

Црвени крст Србије, чије је саставни део и Црвени крст Сврљиг, основан је на данашњи дан, под називом Српско друштво Црвеног крста, тачно пре 144 године – 1876. године.

Ова организација основана је на иницијативу др Владана Ђорђевића, а за првог председника изабран је митрополит Михајло Јовановић. Током оснивачке године, Друштво је окупило првих 2.000 чланова и формирало 35 пододбора у земљи. Исте године, на иницијативу Црвеног крста, Кнежевина Србије приступила је Женевским конвенцијама.

Први задатак Црвеног крста био је збрињавање избеглих због Херцеговачког устанка, а кнез Милан Обреновић одликовао је председника Црвеног крста Великим крстом Таковског реда. 11. јуна 1876. године Међународни комитет Црвеног крста признао је Српско друштво Црвеног крста.

Рад Друштва од почетка је био усмерен на прикупљање новчаних и материјалних средстава за помоћ угроженима, организовање болница, обуку добровољних болничарки, набавку санитетског материјала, ангажовању лекара и пружао велику помоћ војном санитету.

Законским одредбама из 1896.године Друштво је постало аутономно, његов амблем заштићен од злоупотреба, добијене су повластице на желеници, право на бесплатно коришћење телеграма, ослобођење од царинских дажбина, као и од свих такси од земаљских власти.

Темељи Дома Црвеног крста ударени су јуна 1879.године у Симиној улици бр. 19 у Београду, где се Црвени крст Србије и данас налази.

Црвени крст Србије данас броји 183 општинске, односно градске органиазције у којима ради 750 професионалаца и преко 60 хиљада волонтера. Посебно се ангажује у пружању помоћи свима којима је она потребна – без разлике у погледу било које различитости – социјалне, верске, расне, у погледу пола, узраста, политичког или било којег другог опредељења.

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић рекао је дсанас за РТС да се успешност организације, то како је друштво и јавност види, мери односом броја волонтера и запослених.
Сматра се да је организација успешна ако има 18 до 20 волонтара на једног професионалца, а у Србији је тај број – 90, односно пет пута већи.

“Сви наши планови за сваку годину везани су за повећање волонтерске базе. Чак 60 одсто волонтера су млади људи и то показује да млади људи препознају добре ствари”, рекао је Радовановић.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,324 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>