Милијарду динара бесповратних стедстава предузетницима

Министарство привреде расписало је два јавна позива на основу којих ће привредним субјектима у Србији бити на располагању милијарду динара бесповратних средстава.

Расписани су јавни позиви за подстицање предузетништва кроз развојне пројекте и за почетнике у пословању, који ће бити отворени док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31. децембра 2020. године, саопштило је Министaрство привреде.

Министарство је за програме подстицања предузетништва кроз развојне пројекте определило 850 милиона динара за бесповратна средстава.

Реч је о комбинацији гранта који чини до 20 одсто инвестиције, односно до 30 одсто за привредне субјекте који су у општинама четврте групе развијености и повољних кредита Фонда за развој.
За почетнике у пословању министарство је обезбедило 150 милиона динара бесповратних средстава.

Програм је, такође, комбинација гранта који може чинити 30 одсто инвестиције, односно до 40 одсто укупне инвестиције за фирме из неразвијених локалних самоуправа, док ће се преостали износ финансирати из кредита Фонда.

Министарство привреде је у буџету за 2020. годину обезбедило три милијарде динара за три програма – за развојне пројекте, за почетнике у пословању и набавку опреме.

Програмом подршке малим и средњим предузећима за набавку нове опреме у 2020. години, Министарство је обезбедило чак две милијарде динара за бесповратна средства, а јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг компаније, објављен је прошле недеље.

Министарство ће по окончању избора партнера и потписивања уговора расписати и јавни позив за микро, мала и средња предузећа, предузетнике и задруге, за доделу бесповратне помоћи.

Програм који се спроводи у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама је конципиран тако да грант може чинити 25 одсто нето вредности опреме, 70 одсто те вредности финансирају партнери кредитом или лизингом, док преосталих пет одсто чини учешће самог предузећа.

Све информације и документација доступни су на интернет страници Министарства привреде.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

13,323 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>