На квиз такмичењу „Немањићи” победили ученици из Великог Шиљеговца

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве у суботу, 25. јануара 2020. године у Народној библиотеци у Београду, одржано је финале међународног квиз такмичења „Немањићи”, у организацији Фондације „Мир Божији” и уз подршку Владе Републике Српске и Републике Србије.

Прво место на такмичењу освојила је екипа „Немањина дружина” из основне школе „Велизар Станковић – Корчагин” из Великог Шиљеговца, која је у финалу била боља од екипе Млади историчари из основне школе „Петар II Петровић Његош” из Билеће.

Екипу „Немањина дружина“ чине Анастасија Ђокић, Сара Павловић и Tрифун Ђорђевић, а њих су предводили ментори Јасмина Ђорђевић, вероучитељ и Бојан Панић, наставник историје у ОШ „Велизар Станковић – Корчагин“ у Великом Шиљеговцу.

За учешће на такмичењу било је пријављено око 340 екипа и преко 1.000 учесника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и из дијаспоре.

Први и други круг такмичења одржани су онлајн 3. и 24. децембра 2019. године, а екипа „Немањина дружина” ушла је најпре у првих 50, а затим и у 8 најбољих екипа. Полуфинале је одржано 23. јануара 2020. у Београду у сали општине Врачар, где је, у име патријарха Иринеја, квиз такмичење отворио епископ ремезијански Стефан. Он је најбоље пласираним екипама уручио вредне иконе Светог Саве, док им је Млађен Цицовић, шеф представништва Републике Српске у Србији поклонио по лаптоп рачунар, а добили су и друге вредне поклоне и признања.

У богатом културно – уметничком програму наступили су глумац Ненад Маричић, Српски православни појци и клариниста Доситеј Новаковић уз клавирску пратњу пијанисткиње Мионе Барбул.

Господин Здравко Мочевић, председник Организационог одбора Међународног квиз такмичења “Немањићи” најавио је ове године други циклус такмичења посвећен знаменитим Србима.

Циљ овог такмичења је да млади, узраста од 10 до 15 година, прошире знање о културној историји и државности нашег народа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.605 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>