31. јануар – Национални дан без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима у нашој земљи традиционално се обележава 31. јануара и представља симбол борбе против пушења као великог глобалног и националног здравственог проблема.

Слоган овогодишње националне кампање је „Свака цигарета смета“.

Резултати Истраживања здравља становништва из 2013. године, показују да су грађани Србије у великој мери свесни негативних последица дувана – више од половине пушача, односно 58,8% њих и скоро половина испитаних непушача, 47,1%, забринуто је за своје здравље због последица изложености дуванском диму. Међутим, и поред сагледавања ризика, у Србији и даље пуши више од трећине становника старијих од 15 година, односно 34,7%, а посебно брине благи пораст процента пушача у односу на претходно истраживање из 2006. године, када их је било 33,6%.

Србија је од 2006. године потписница Оквирне конвенције о контроли дувана, 2007. године је усвојена и Национална стратегија контроле дувана, а од 2010. године у нашој земљи је на снази Закон о заштити снановништва од изложености дуванском диму.

Резултати најновијег Истраживања о ефектима и ставовима у вези са Законом за 2014. годину наводе на закључак да је примена закона у првим годинама дала добре резултате, али после иницијалног смањења изложености у периоду 2010 – 2012, са 72% на 58% испитаних који су се изјаснили да су изложени дуванском диму на местима где излазе, у 2014. години бележи се пораст изложености дуванском диму на овим местима на чак 64% испитаних.

Овај негативни тренд може се, донекле, тумачити и као последица релативно високе толеранције нашег становништва на изложеност дуванском диму, али несумњиво указује и на неопходност преиспитивања доследности у спровођењу важећих мера контроле, као и на потребу за унапређењем постојеће законске регулативе.

Паралелно са доношењем нових законских решења од великог је значаја интензивно и систематски радити на подизању свести јавности и оснаживању сваког појединца да се активно супротстави негативном утицају средине – да никада не почне, односно да престане да пуши или, у крајњој линији, да уколико већ бира ову штетну навику – поштује права оних који је нису изабрали.

Стога, 31. јануар треба да представља гласан аларм, како за доносиоце одлука, тако и за комплетну стручну, али и општу јавност, за заједничко покретање и континуирано деловање на свим нивоима у борби против дуванског дима.

Организације Црвеног крста овај дан обележиле су у општинама, у сарадњи са Домовима здравља. Млади волонтери Црвеног крста у Сврљигу делили су промотивни материјал, уз молбу пролазницима да бар на овај дан поведу рачуна о пушењу и особама које су им у близини.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.574 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>