Нови правилник о условима за пластичне кесе

У Привредној комори Србије интензивно се ради на припреми новог правилника о техничким условима за пластичне кесе, који ће након представљања на округлом столу, као нацрт бити упућен Министарству заштите животне средине.

Према важећем правилнику, у Србији су кесе оксоразградибилне и биоразградибилне, што је, како истиче Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала за Тањуг, немогуће јер кесе могу бити или оксоразградиве или биоразградиве.

„Због ситуације настале око терминологије бившег Правилника убрзано се ради нови правилник о техничким условима за кесе које се стављају на тржиште Србије, а то ради Удружење за хемију, односно Групација произвођача пластичних производа заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине Београда“, каже Стевановић.

Од 1. јануара у Београду се примењује нова градска одлука о продаји кеса. Тржишни инспектори за сада обилазе и саветују трговце, а тако и проверавају да ли се спроводи одлука Града Београда. Казне за оне који се не придржавају одлуке, предвиђене су тек од 30. јуна.

У Привредној комори Србије подсећају да је према најновијој европској директиви из 2019. године оксоразградива пластика она којој је додат адитив који врши оксидацију и утиче на фрегментацију пластике на микрофрагменте или на хемијско тотално распадање. Биоразградња је утицај физичких и биолошких микроорганизама на распад саме пластике која доводи до тога да се она разлаже на воду, угљендиоксид и биомасу.

„Тренутно у Србији нема биоразградивих кеса, а користе се или оксоразградиве кесе или обичне полиетиленске кесе“, каже Стевановић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>