Општине са повољним пословним окружењем уводе виртуалног асистента

Шабац и Сомбор прве су локалне самоуправе у Србији које ће увести ChatBot, одоносно виртуелне асистенте за упите грађана и привреде, а исту технологију увешће и Бијељина и Лакташи из БиХ.

То ће омогућити да корисници до информација дођу брже и ефикасније, у било које доба дана путем мобилних телефона или рачунара, док се градовима и општинама отварају прилике за развој нових услуга.

Оно што ChatBot чини јединственим у односу на друге канале комуникације јесте расположивост виртуалног асистента 24 сата дневно, са већим могућностима обраде захтева јер на упите одговара компјутерски програм, а не особа. Пракса је показала да грађани постављају идентична питања у чак 72% случајева, што одузима пуно времена службеницима који ће увођењем ChatBot-а моћи да буду преусмерени на друге послове.

“Заједнички интерес грађана и државне управе је да унапреде међусобну комуникацију и учине је отворенијом и бржом. Доступна и правовремена информација подиже ниво обостраног поверења и тиме оснажује уверење да држава стоји као гарант сигурности грађана и развоја друштва”, рекао је Милан Јевтић, директор дивизије Софтверска решења у компанији Сага Београд, која је задужена за израду софтверског решења.

Апликација ће почети с радом наредне године, након успешне имплементације и обуке општинских службеника. До 2022. очекује се проширење мреже и на друге градове и општине.

“Сви градови и општине укључени у пројекат су успешно прошли процес сертификације општина с повољним пословним окружењем и у рад администрације увеле највише међународне стандарде. То значи да стратешки приступају локалном развоју и сада иду корак даље уводећи интерактиван систем из којег ће учити шта је то што грађане највише занима и шта их мучи у контакту са локалним службама”, рекла је извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Споразум о сарадњи на увођењу ChatBot технологије на данашњој конференцији потписали су представници Сомбора, Шапца, Бијељине, Лакташа, као и организације које реализују пројекат – САГА, НАЛЕД, Привредна комора Републике Српске и ГИЗ.

Пројекат Унапређење општинских услуга у Србији и Босни и Херцеговини увођењем ChatBot апликације је подржан кроз developPP.de програм, који спроводи ГИЗ по налогу Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>