Субвенције за куповину електричних и хибридних аутомобила и у Србији

Министар заштите животне средине Горан Триван најавио је да ће за неколико дана бити расписан конкурс за доделу субвенција за куповину електричних и хибридних аутомобила, као једна од мера за смањење загађења ваздуха у Србији.

„То је симболика, без обзира колико пара ћемо издвојити, јер на тај начин грађанима хоћемо да кажемо да треба да мислимо о томе да мењамо квалитет возила које возимо. То ће нам помоћи да удишемо много чистији ваздух“, рекао је Триван новинарима током паузе на конференцији која је организована поводом завршетка твининг пројекта „Подршка ЕУ развоју стратешког оквира у области управљања отпадом“.

Упитан о квалитету ваздуха у Србији ових дана, министар каже да је квалитет променљив и онакав какав је у претходних десет и више година.

Триван је нагласио да морамо мењати навике и енергенте које користимо наводећи да су загађивачи постројења за ложење и саобраћај који је, каже, постао један од главних загађивача.

Министар решење видуи у подршци грађанима да се прикључе на систем централног грејања и појефтињењу прикључка.

Он је позвао грађане и да обрате пажњу на податке о квалитету ваздуха које даје Агенције за заштиту животне средине јер су, по њему, једино они тачни.

Триван је рекао и да квалитет наше животне средине у многим сегментима уопште није добар, као и да је тачно да постоје процене СЗО да годишње око 6.500 људи изгуби живот у Србији због квалитета ваздуха, али је додао и да готово дупло више људи у Србији изгуби живот због пушења.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.052 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>