Електронска пореска решења преузело 24.000 предузетника паушалаца

Око 95.000 предузетника паушалаца добили су решења о износу обавезе за порезе и доприносе за 2020. годину, која су им достављена у пореско сандуче преко апликације еПорези.

На конференцији о модернизацији система паушалног опорезивања, у организацији Владе Србије, НАЛЕД-а и USAID-а, речено је да је оваква решења преузело већ 24.000 паушалаца. Заједно са пореским решењем, у сандучету су добили и примере попуњених уплатница, а рок за измирење обавезе за јануар истиче 15. фебруара.

Ово је без сумње једна од најважнијих реформи које смо спровели у последњих неколико година у смислу креирања повољног амбијента за пословање, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић истакла је да је доношење решења за предузетнике паушалце у електронском облику наставак унапређења електронских сервиса Пореске управе. Увођењем новог система паушалног опорезивања знатно је поједностављена процедура и унета додатна вредност у однос између Пореске управе и пореских обвезника.

Председник Надзорног одбора НАЛЕД-а и директор ПwЦ Србија Владислав Цветковић указао је на иновативност новог система јер се све обавља електронски и нема више израде и достављања решења на папиру и могућих кашњења.

Први пут је уведена објективна формула за обрачун пореза и паушалци на порталу Пореске управе могу на индикативном калкулатору, који је развио НАЛЕД у сарадњи са Пореском управом, да израчунају пореске обавезе за четири године унапред. Ограничен је и могући раст пореза на највише 10% годишње до 2023.

Аутоматизација паушалног опорезивања подржана је у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој, а спроводи НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике.

Уз смањење пореза за почетнике у бизнису, млађе од 30 и старије од 55, као и за породиље, труднице, лица са инвалидитетом и старе занате, реформа предвиђа и мање бирократије при регистрацији.

Новоосновани паушалци неће морати да подносе пореску пријаву и захтев за паушално опорезивање, а пореско решење добиће у року од 48 сати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.054 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>