СПЦ и просветари обележили Савиндан

Српска православна црква и школе у Србији обележиле су данас школску славу Светог Саву, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, и прослављао се као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава у све српске образовне установе.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности. Рођен је 1169. године као најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Световно име било му је Растко. Умро је у Трнову 25. јануара 1236. године, а глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије.

Свети Сава обележен је и у сврљишким образовним установама. Славски колач пресечен је у присуству сврљишких свештеника Младена Маринковића и Николе Миљковића у Средњој школи Душан Тривунац Драгош, као и у Основној школи Добрила Стамболић.

У средњој школи су ченицима, гостима и колективу празник честитали директор школе, Бојан Петровић и професорка српског језика и књижевности, Ивана Николић. Присутни су потом могли да уживају у приредби коју су припремили ученици, а састојала се од рецитала посвећеног Светом Сави и још неколико тачака. Осим тога, средњошколци су публици приказали и “Новогодишњи специјал” – ТВ емисију посвећену Божићном фестивалу одржаном у Сврљигу, а коју су припремили ученици школе у сарадњи са Телевизијом Ласер.

Овогодишњи колачар био је Бојан Илић, док је ову дужност за следећу годину преузео Зоран Станковић.

У Основној школи “Добрила Стамболић” најпре је одржана свечана академија у школској сали, где је госте поздравио директор Саша Голубовић, након чега је одржан пригодан програм. Наступили су хорови Основне школе и Црквено – школски хор, а ученици извели рецитал посвећен Светом Сави. Славски колач пресечен је у присуству чланова колектива и гостију, а домаћин славе била је Марија Витнаовић. Колач је за наредну годину преузела Александра Жикић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>