Наређена заштита од “Смеђе набораности плода парадајза”

Фитосанитарни инспектори ће на граничним прелазима од 25. јануара посебно морати да обрате пажњу и прегледају увоз садница и семена парадајза и паприке како би се спречило да у Србију уђе вирус “Смеђе набораности плода парадајза”, наводи се у Наредби коју је потписао министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Како преноси Тањуг, овом наредбом се налаже спровођење посебних фитосанитарних прегледа као и мере које морају да се предузму како би се спречило уношења, ширења и сузбијања тог штетног организма.

Ова наредба важиће до 31. марта 2022. године, наводи се у Службеном гласнику.

Наредбом се забрањује унос заражених садница и семена, а приликом увоза у Србију све пошиљке овог биља за садњу подлежу посебном фитосанитарном прегледу и мора их пратити фитосанитарни сертификат.

Овај вирус који напада парадајз и паприку, а нека истраживања показују да се појавио и на плавом патлиџану, како пише Америчка асоцијација за трговину семеном, први пут је откривен у Израелу 2014. године, а затим и на парадајзу у Јордану, годину касније. Епидемија се затим проширила на Мексико, Италију, Турску, Кину, Велику Британију и друге земље, а од новембра 2019. године, Комисија Европске уније је успоставила хитне мере за спречавање уласка и ширење овог вируса унутар територије ЕУ.

Вирус није опасан за људе, али може, кажу, изазвати 30-70 одсто губитка приноса парадајза, што може озбиљно утицати на ову индустрију.

На парадајзу се, на пример, појављују се жуте или браон мрље, а плодови могу бити деформисани и неправилно сазревају.

У случају појаве овог штетног организма на месту производње биља за садњу, све биљке морају да се спале, а како се вирус преноси и контактом, нужно је коришћење једнократне опреме, попут рукавица, као и дезинфекција опреме, прибора и алата…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,171 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>