Пливање за Часни крст на Богојављење

Српска православна црква и њени верници у недељу, 19. јануара, обележавају Богојављење – објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију.

Тим празником се обележава то што је, по верском учењу, Јован Крститељ, пошто је крстио Исуса Христа, видео како се небо отвара и на Исуса слеће Свети дух у облику голуба.

Код Срба се Богојављање слави веома живописно. Верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. У народу се овај дан зове још и Водице, а богојављанска вода сматра се лековитом и чудотворном.

Међу најзначајнијим обичајима је и пливање за Часни крст.

Поводом обележавања Богојављења, у Сврљигу ће у недељу изјутра најпре бити служена Света литургија у цркви Светог цара Константина и царице Јелене, а након тога следи освећење водице. После Богослужења у цркви, одржаће се и пливање за Часни крст, које се код нас организује по осми пут, почев од 2012. године. Пливање од тада није одржано једино 2017. године због велике зиме и леда на Сврљишком Тимоку.

Пливање за Часни крст , како незванично сазнајемо, иако је на састанку Организационог одбора било најављено на Сврљишком Тимоку, одржаће се у базену Спортског центра Пастириште, због ниског водостаја реке.

Почетак пливања је у 12 часова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>