Више од 10 програма за бржи развој и легални старт малих бизниса

У последњих пет година Србија је богатија за више од 53.000 фирми и предузетничких радњи и прошлу годину завршила је са 390.767 активних привредних субјеката по чему је 17. земља у Европи.

Почетницима у бизнису на располагању је више од 10 државних програма подстицаја и локалне мере подршке, а ветар у леђа предузетништву дало би даље пореско растерећење, смањење бирократије и сиве економије, оцењено је на конференцији о подстицању предузетништва “Стартуј легално 2020” коју су у Палати Србија организовали Влада Србије и НАЛЕД, уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње “Реформа јавних финансија – Агенда 2030“, који имплементира ГИЗ.

Премијерка Ана Брнабић позвала је све који имају добру пословну идеју, да се упусте у бизнис и искористе неки од понуђених програма. Она је рекла да се потреба предузетника за повољним средствима за развој бизниса огледа и у програму повраћаја 65-75% пореза и доприноса за новозапослена лица, с обзиром на то да је од 2016. када је стартовала ова мера, њу искористило укупно 185.000 послодаваца, односно готово половина привреде и да је укупна вредност олакшица процењена на више од 19 милијарди динара.

На скупу је истакнуто да су током 2019. уведени аутоматизација паушалног опорезивања и програм пореског ослобођења почетника у пословању “Стартуј легално”.

„Стартуј легално“почетнике у бизнису ослобађа плаћања пореза и доприноса током годину дана, као и сувишне администрације и захваљујући њему отворено је 780 фирми и радњи у којима посао има готово 850 особа.

Ту меру Влада Србије ове године је проширила новим подстицајима као што су пореско ослобођење за осниваче нових бизниса у иновационим делатностима, за повратнике у Србију и за ново запошљавање квалификованих лица.

Међутим, бројке о стању предузетништва у Србији показују и да на три предузетника која отворе радњу, два затворе бизнис, а значајан је и број оних који у старту крећу неформалним токовима. Према проценама НАЛЕД-а, таквих је 17%, односно око 66.500, због чега је неопходно да се ради на даљем смањењу пореског оптерећења зарада, које најмање две трећине привредника види као највећи проблем у пословању и узрок бега у сиву зону.

Велика потражња за подстицајним средствима указује и на потребу да мере попут „Стартуј легално“ буду проширене у погледу трајања и категорија које могу да их користе, али и да се ради на лакшем добијању подстицаја јер средства обезбеђења или ригорозни критеријуми за доделу новца често представљају несавладиву препреку за предузетнике, посебно за жене.

Нужне мере су и регулисање нових облика радног ангажовања, даља оптимизација административних процедура, као и олакшавање приступа новим изворима финансирања.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.578 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>