Први пут у новијој историји Србија има мање од седам милиона становника

Иако се протеклих неколико година у Србији рађа више деце, сваке године губимо на десетине хиљада становника тако да у Србији сада живи мање од седам милиона становника, рекла је за РТС
демографкиња Даница Шантић.

Шантићева наводи да већ две године траје лагани тренд раста броја новорођених беба — 2016. и 2017. рођено је за око 160 беба више, а за 2018. је тај број и мало већи број.

„То је добро, али не и довољно, јер је број умрлих из године у годину све већи. Србија сваке године губи 37.000 становника“, указује Шантићева.

Према последњим подацима Завода за статистику, у Србији живи мање од седам милиона становника, што није забележено у новијој историји. Прошле године рођено је 63.000 беба, док је 103.000 људи умрло, што је тренд у целом региону, каже Шантићева.

Прогнозе Уједињених нација говоре да ће се у најгорој ситуацији наћи Бугарска, која ће до 2040. изгубити 40 одсто становништва.

Како истиче, процес старења је још један фактор, јер се живи дуже него пре. Просечна старост у Србији је 43 године и 1,48 деце просек је по брачном пару.

Шантићева указује на то да је Србија једна од држава са најстаријим становништвом на свету, наводећи као контраст пример Африке, са просечном старошћу становништва од 19 година.

Према њеним речима, Србији је потребан просек од 2,1 рођеног детета да би се одржала проста репродукција, само да би се остало на тренутном нивоу.

„Ти проблеми су вишедеценијски — негативни природни прираштај у Војводини траје од 1989. године. Београд је једини регион у Србији који бележи пораст броја становника само захваљујући досељавању, а ниједна београдска општина нема позитиван природни прираштај“, наглашава Шантићева.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>