Проглашена епидемија афричке куге дивљих свиња на територији Пиротског округа

На територији 2 ловишта у Пиротском округу – Видлич у Димитровграду и Понишавље у Пироту, Управа за ветерину прогласила је заразу афричке куге дивљих свиња, преносе Јужне вести.

Домаћинства која чувају свиње требало би да поведу рачуна, а ловци су добили упутства како би смањили ширење болести која се не преноси на људе, али може да угрози свињски фонд.

Први случајеви ове болести забележини су на југу Србије, а грађани који чувају свиње требало би да се придржавају мера предострожности јер је вирус веома опасан, нема вакцине, ни лека, а брзо се шири.

Како наводе у Министарству пољопривреде, симптоми афричке куге лако су препознатљиви – крвави проливи, побачаји, повишена температура, потиштеност, губитак апетита, кашљање, повраћање, крварење по ушима, њушци, репу, ногама и стомаку.

Зато они који држе свиње, уколико примете овакве симптоме, треба одмах да позову ветеринара. Изненадна смрт једне или више свиња је такође аларм – наводе из Министарства пољопривреде.

Ловачки савез Србије потврдио је да је Управа за ветерину издала решење којим је проглашена зараза, а Зоран Алексић из Ловачког удружења Понишавље каже да су ловци добили јасна упутства.

“Означили смо заражени део подручја који је обележен одређеним координатама. То је пре свега ауто-пут Пирот-Димитровград до Бугарске границе, део пута од села Доњи Криводол до Пирота. Ту смо забранили лов по упутству Управе за ветерину. А један део ће се максимално оптеретити ловом, да се што више ове дивљачи улови и да се смањи бројно стање, како би смањили проширење куге”, каже Алексић за Јужне вести.

Начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић потврдила је да је појачана контрола свињског меса.

Проглашење епидемије у Пиротском округу и појачана контола код домаћих и дивљих свиња дошла је после најновијег случаја свињске грознице у Бугарској, где је на једној фарми убијено преко 24.000 свиња.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>