Батут: Ограничити боравак на отвореном, посебно ујутру и увече

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” издао је поводом загађења ваздуха у градовима у Србији препоруке грађанима да ограниче боравак на отвореном простору, посебно у јутарњим и вечерњим сатима.

Истовремено, у саопштењу на сајту ове установе наводи се да Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије апелују да нема потребе за паником, већ указују на значај примене наведених мера заштите у условима аерозагађења.

“Тренутно урбано аерозагађење у нашој земљи углавном је честичног типа. Бележи се варирање концентрација честица у току дана у зависности од присуства извора загађења. Ове концентрације загађења зависе од климатских услова на одређеној територији и уобичајене су за ове временске услове и зимски период”, наводи се у саопштењу.

Према потврђеним информацијама из здравствених установа, како се додаје, број деце која су примљена на лечење није повећан, већ је овај број уобичајен односу на онај који се бележи у претходним годинама у истом временском периоду.

Узроци аерозагађења су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања фосилних горива, неадекватно одржавање индустријских постројења и друго.

Премијерка Ана Брнабић сазвала је хитан састанак поводом ситуације у вези са загађењем ваздуха у Србији, потврђено је из Владе Србије.

Како се наводи у саопштењу Владе, састанак у вези са квалитетом ваздуха и мерама које се предузимају, почео је у 15 часова.

Београдски медији преносе да су на састанак позвани министри животне средине, здравља и енергетике, представници Агенције за заштиту животне средине, РХМЗ-а, Града Београда, МУП-а.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.022 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>